Anot duomenų, keturios šalys laukia balsavimo JT Generalinėje Asamblėjoje gegužės 10-ąją, po kurio palestiniečių savivalda gali būti pripažinta visaverte JT nare.

Bendrame kovo 22 d. pareiškime Ispanija, Airija, Malta ir Slovėnija pareiškė esančios pasirengusios žengti pirmuosius žingsnius dėl Palestinos valstybės pripažinimo.

Ispanija ir Airija jau seniai kovoja už palestiniečių teises. Pastangos tęsiamos tuo metu, kai Gazos Ruože toliau auga Izraelio karinės operacijos aukų skaičius, o pasaulyje skamba reikalavimai nutraukti ugnį ir susitarti dėl ilgalaikės taikos regione.

Nuo 1988 m. 139 JT šalys narės iš 193 pripažino palestiniečių valstybingumą.

Izraelis pareiškė, kad minėtų keturių šalių planas yra „kaina už terorizmą“, kuri sumažins derybų sprendimo šansus Gazos konflikte.

Slovėnija pradeda Palestinos pripažinimo procedūrą

Slovėnijos vyriausybė ketvirtadienį priėmė dekretą dėl Palestinos valstybės pripažinimo, kuris iki birželio vidurio bus nusiųstas parlamentui patvirtinti.

„Dekretas dėl Palestinos valstybės pripažinimo yra dalis vyriausybės pastangų kuo greičiau nutraukti žiaurumus Gazos Ruože“, – spaudos konferencijoje sakė ministras pirmininkas Robertas Golobas, pridurdamas, kad galutinis sprendimas gali būti priimtas anksčiau nei numatyta birželio 13 diena.

Kovo mėnesį Slovėnija prisijungė prie Ispanijos, Airijos ir Maltos ir paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame šios ES šalys „pasirengusios pripažinti Palestiną“, kai tik bus įvykdytos valstybės sukūrimo sąlygos.

„Toliau stebėsime pažangą, susijusią su taikos derybomis, įkaitų išlaisvinimu ir Palestinos valdžios reforma, ir, jei ji bus greitesnė, galbūt pripažinimo procesą baigsime anksčiau“, – sakė R. Golobas.

Slovėnija paragino Izraelį nutraukti puolimą Gazos Ruože ir įspėjo, kad grasinimas atakuoti Rafacho miestą pagilins humanitarinę krizę palestiniečių teritorijoje.

Užsienio reikalų ministrė Tanja Fajon savo žinutėje socialiniame tinkle „X“ teigė, kad „džiaugiasi ryžtingu ir negrįžtamu žingsniu pripažinimo link“.

Dekretui patvirtinti reikia paprastos daugumos 90 vietų parlamente, kuriame R. Golobo centro kairiųjų koalicija turi 51 vietą.

Trečiadienį apie 100 Liublianos universiteto studentų pradėjo propalestinietišką protestą, reikalaudami, kad Slovėnija pripažintų Palestinos valstybę.

Beveik 60 proc. slovėnų pritaria Palestinos valstybės pripažinimui, o 20 proc. tam nepritaria, rodo balandžio mėnesį dienraščio „Dnevnik“ atliktos 600 žmonių apklausos rezultatai.

Palestiniečių skaičiavimais, Palestinos valstybę yra pripažinusios maždaug 137 iš 193 Jungtinių Tautų narių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją