„Minimi kaltinimai yra melagingi. VSD vadovybė niekada nedavė jokių neteisėtų nurodymų surinkti bei pateikti įslaptintą informaciją asmenims, neturintiems teisės su ja susipažinti. VSD visada veikia teisėtais būdais įstatymo rėmuose“, – teigiama departamento komentare Delfi.

VSD primena, kad balandžio 4 d. pateiktame departamento vertinime „dėl Seimo laikinosios komisijos vadinamajai „VSD pranešėjo istorijai“ ištirti išvados nepagrįstumo“ pažymima, jog VSD neturi nieko bendro su žiniasklaidos atstovų, visuomenės nuomonės formuotojų nustatytomis ir paviešintomis aplinkybėmis, su jokiais visuomenės nuomonės formuotojais VSD nebendradarbiavo ir informacijos jiems neteikė.

„Taip pat atkreipiame dėmesį, kad perteklinės informacijos apie žvalgybos pareigūnų šeimos narius atskleidimas yra neatsakingas veiksmas, apsunkinantis žvalgybininkų darbą, ypač – nedraugiškose valstybėse“, – teigia departamentas.

Prabilo apie ryšius

Trečiadienį reaguodamas į M. Laurinavičiaus paskelbtą įrašą apie jo šeimos vykimą į Rusiją, VSD pranešėjas T. Gailius paskelbė, kad M. Laurinavičių ir VSD vadovus sieja ryšiai.

„Dėl Mariaus Laurinavičiau ir VSD vadovybės ryšių. 2017-2018 metais iš VSD direktoriaus D. Jauniškio ir jo pavaduotojo R. Bridikio keletą kartų esu gavęs pavedimą surinkti bei jiems pateikti įslaptintą informaciją, kuri vėliau būtų perduota M. Laurinavičiui. Tai daryti atsisakiau. Apie tai dar žino bent du buvę ir esami VSD pareigūnai. Apie tai liudijau ir laikinajai tyrimo komisijai“, – feisbuke rašė jis.

Pranešėjas tęsė, kad tai, jog šie liudijimai nėra jo kerštas M. Laurinavičiui, esą gali paliudyti ir žurnalistas Dovydas Pancerovas, kuriam apie šią situaciją jis pasakojo dar tik renkant medžiagą knygai „Pranešėjas ir Prezidentas“.

„Dabar jau tikrai plika akimi matosi, kad ši knyga, po jos išėjimo gimęs parlamentinis tyrimas, jo išvados yra kaip peilis „Gerovės valstybės kūrėjams“ ir aplink juos susispietusiems esamiems ir buvusiems teisėsaugos ir specialiųjų tarnybų vadovams bei kitiems veikėjams ir jie darys viską, kad su šiais procesais susijusius žmones pažeminti, paniekinti, sutrypti jų reputaciją“, – rašo jis.

Tomas Gailius

T. Gailius taip pat paskelbė artimiausiu metu planuojanti kreiptis į Generalinę prokuratūrą, Žvalgybos kontrolierių dėl VSD pažeidžiamų jo bei jo šeimos narių žmogaus teisių, kišimosi į asmeninį gyvenimą, neteisėtos informacijos apie jį rinkimą bei platinimą.

„Taip pat planuoju kreiptis į teismą dėl mano bei mano šeimos šmeižto bei garbės ir orumo žeminimo“, – teigė jis.