„Aš galvojau, kad Gediminas – mano šeimos nuosavybė, bet jis buvo visos Lietuvos nuosavybė. Aš tai šiandien ypač ir pajaučiau. Nors visada aš jam tik norėjau padėti, kad jis tikrai daugiau savo laiko skirtų visiems reikalams, ką jis padarė. Ir visada palaikiau, visą gyvenimą. Tai, ką jis padarė, aš didžiuojuosi tuo“, – žurnalistams komentavo Liudmila.


Ji kalbėjo, kad G. Kirkilas buvo šviesus žmogus.

„Diplomatas, kuris mokėjo suderinti, kaip šiandien buvo pasakyta, įvairias, netgi priešiškas puses, kuris nešė šviesą. Be to, jis buvo žmogus, kuris turėjo pomėgių, darė tuos pomėgius, mylėjo juos – tenisą, sportą ir žvejybą, – pasakojo sutuoktinė ir pažymėjo, kad G. Kirkilas buvo labai žmogiškas, turėjo bruožų, kokių mes visi turime. – Mylėjo, džiaugėsi gyvenimu ir taip staiga išėjo, ir tai labai labai skaudu, galite tai suprasti.“

Našlė paneigė, kad G. Kirkilas kuo nors sirgo ir dar kartą pažymėjo, kad tai buvo staigi mirtis.

Buvęs premjeras G. Kirkilas amžinojo atilsio trečiadienį atgulė Antakalnio kapinėse Vilniuje.

Laidotuvių metu atsisveikinimo žodį tarė buvęs G. Kirkilo bendražygiai Vytenis Povilas Andriukaitis ir parlamentaras Antanas Vinkus.

Laidojimo ceremonijoje į paskutiniąją kelionę buvusį premjerą išlydėjo kunigas Ričardas Doveika.

Antradienį ir trečiadienį atsisveikinti su ilgamečiu politiku laidojimo rūmų „Ritualas“ didžiojoje salėje ėjo prezidentas Gitanas Nausėda, premjerė Ingrida Šimonytė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus ir kiti valstybės vadovai.

Į paskutiniąją kelionę jo išlydėti vyko ir G. Kirkilo artimieji, bendražygiai, Nepriklausomybės akto signatarai.

Apie netikėtą G. Kirkilo mirtį pranešta šeštadienio rytą. Jis ėjo 73-iuosius metus.


Vyriausybei G. Kirkilas vadovavo 2006–2008 metais. Prieš tai jis ėjo krašto apsaugos ministro pareigas, nuo 1992 iki 2020 metų buvo renkamas į Seimą.

2003 metais politikas buvo apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi, po metų – Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)