Teiginiai


Didžiausia rizika, kad per artimiausius 10–12 m. Žemė taps panaši į Marsą.

Verdiktas


Melas. Nėra jokių duomenų, patvirtinančių, kad per 10–12 m. Žemė virstų Marsu.

Melo detektoriaus komentaras


Vaizdo įraše pristatoma, kas įvyko mūsų planetoje per pirmąsias balandžio dienas. Sukuriamas neišvengiamos artėjančios katastrofos įspūdis, o pabaigoje teigiama, kad mokslininkai mano, jog per 10–12 m. mūsų Žemė taps panaši į Marsą.

Marsas kadaise buvo panašus į Žemę – netgi turėjo sąlygas gyvybei, kaip ją suprantame. Tačiau per kelis milijonus metų Raudonoji planeta neteko savo magnetinio lauko ir pamažu virto dykuma, kokią mes žinome šiandien (čia ir čia). Tokie reiškiniai planetos mastu nevyksta taip greitai, kaip teigiama vaizdo įraše.

Klaidinanti žinutė

Žemėje matome žmogaus sukeltos klimato kaitos pasekmes. Pavyzdžiui, kylantis vandenynų lygis, tirpstantys ledynai, dažnėjantys ekstremalūs orų reiškiniai ir kt. (čia). Mokslininkai svarsto, kokia ateitis Žemės laukia. Todėl tyrinėjamas ir Marsas – jei jis buvo panašus į Žemę, kaip vyko procesai, kad jis tapo sausa ir gyvybei netinkama planeta. Pavyzdžiui, vienas iš aptariamų ateities scenarijų – stiprėjantis Saulės šviesumas per 600 mln. metų gali padaryti taip, kad išnyks Žemės augalai (čia ir čia). Tačiau nėra tokio moksliškai pagrįsto scenarijus, kurio metu Žemė tampa Marsu per artimiausius 10–12 m., kalbama tik apie milijonus ar net milijardus metų trunkančius procesus.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad vaizdo medžiagoje šiam teiginiui pagrįsti nepateikiami jokie objektyvūs moksliniai šaltiniai. Be to, „Creative Society“ (liet. „Kuriančioji visuomenė“) judėjimas gerai žinomas tarptautiniams faktų tikrintojams, nes dažnai neigia žmogaus sukeltą klimato kaitą ir gąsdina žmonės, piešdami apokaliptinius scenarijus (čia). Todėl jų pateiktą informaciją, kuriai nėra įrodymų, reikėtų vertinti kritiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją