Tai ne pirmas kartas, kai Rusijos žvalgybos tarnybos pasitelkia Europos nusikalstamas grupuotes Kremliaus oponentams persekioti, rašo „The Insider“.

Leidinio redaktoriaus Romano Dobrochotovo ir žymaus tyrėjo Christo Grozevo tekste rašoma, kad 2023 metų rugpjūčio 31-osios popietę nežinomas asmuo paskambino į Buenos Airėse gyvenančio rusų ekonomisto ir tinklaraštininko Maksimo Mironovo duris. „Profesorius Maksimas Mironovas? Turiu tau žinutę. Laikykis atokiau nuo Rusijos ir Rusijos politikos!“ – su stipriu akcentu jis pasakė į domofoną.

M. Mironovas nusileido laiptais, bet nepažįstamasis jau buvo išėjęs. Kitą rytą Maksimo žmona Aleksandra Petračkova grįžo namo su 10 mėnesių vaiku. Nepažįstamas asmuo ją užpuolė, smogė jai į veidą ir vėl sušuko „Laikykitės toliau nuo Rusijos!“ Moteris sušuko ir užpuolikas pasišalino.

M. Mironovas neabejojo, kad išpuolis susijęs su jo profesine veikla: jis dalyvavo rengiant ataskaitas apie tai, kaip Rusijos valdžia apeina sankcijas. M. Mironovo ir A. Petračkovos nuomone, šis užpuolimas buvo įspėjimas: „Žinome, kur jūs gyvenate, ir galime jus pasiekti net Argentinoje.“

Policija ėmėsi darbo ir netrukus iš stėbėjimo kamerų įrašų atpažino užpuoliką – tai buvo apie 185 cm ūgio baltaodis vyras su akiniais. Kameros užfiksavo, kaip jis priėjo prie namo, kuriame gyvena M. Mironovas, įėjimo ir kaip ėjo paskui A. Petračkovą, viską filmuodamas mobiliuoju telefonu. Policija M. M. Mironovui parodė vyro nuotrauką, tačiau jis nežinojo, kas tai galėtų būti.

Grzegorzas Daszkowskis

„The Insider“ pavyko surasti šį vyrą Lenkijoje – tai buvo 38 metų G. Daszkowskis iš Bydgoščiaus miesto. Iš skrydžių duomenų matyti, kad į Argentiną jis atvyko rugpjūčio 30 dieną „Air France“ reisu iš Paryžiaus, o į Paryžių parskrido rugsėjo 5 dieną.

Sprendžiant iš atvirų šaltinių, G. Daszkowskis papildomai užsidirba organizuodamas sporto ir įmonių renginius. Be to, sprendžiant iš nuotraukų, G. Daszkowskis, Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, net buvo vienas iš pagalbos Ukrainai rinkimo iniciatorių ir davė interviu apie tai Lenkijos radijo stočiai, tačiau, pasienio duomenų bazės duomenimis, Ukrainos sienos jis nėra kirtęs.

„The Insider“ dėl šio asmens kreipėsi į Lenkijos policiją, kuriai, kaip skelbiama, pavyko patvirtinti informaciją apie jo dalyvavimą užpuolimuose ir vyras buvo sulaikytas.

Tirdami G. Daszkowskio ryšius, lenkų tyrėjai aptiko įdomios informacijos, rašo „The Insider“. G. Daszkowskio kuratorius (taip pat suimtas Baltarusijos pilietis) buvo susijęs su dar dviem lenkais, kurie atvyko į Lietuvą kaip tik tuo metu, kai Vilniuje prie savo namų buvo užpultas L. Volkovas.

Lenkijos tyrėjai, kaip skelbia „The Insider“ susisiekė su kolegomis iš Lietuvos ir įtariami L. Volkovo užpuolikai taip pat buvo sulaikyti. Apie jų sulaikymą Lenkijoje penktadienį pranešė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas penktadienį socialiniame tinkle „X“ rašė, kad sulaikytas rusams dirbantis baltarusis, įsakęs dviem lenkams užpulti A. Navalno bendražygį.

Leonidas Volkovas (kairėje)

Išpuolius sieja ne tik ta pati nusikaltėlių grupuotė, bet ir kiti ypatumai: užpuolikai į šalį atvykdavo dieną prieš užpuolimą, o tai reiškia, kad kažkas kitas prieš tai aiškinosi, kur būsimoji auka gyvena ir kokia jos dienotvarkė, konstatuoja „The Insider“.

„The Insider“ duomenimis, sekimu užsiėmė Rusijos žvalgybos tarnybos, o Lenkijos piliečiai buvo pasitelkti tik pačiam užpuolimui.

Toks Rusijos žvalgybos agentūrų veikimo būdas per pastaruosius kelerius metus tapo vis dažnesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)