Pratybų metu bus treniruojamasi vykdyti ginkluotųjų pajėgų vienetų, karo komendantų ir valstybės bei savivaldybių institucijų, įstaigų ir organizacijų bendradarbiavimą ir sąveiką mobilizacijos bei karo padėties metu, taip pat turto rekvizavimą ir komendanto valandos paskelbimą.

Pratybose dalyvaus ginkluotųjų pajėgų vienetai, valstybės bei savivaldybių institucijos, įstaigos ir ūkio subjektai. Ginkluotųjų pajėgų vienetai bus ir prie Vilniaus savivaldybės pastato, Konstitucijos pr. 3.

Pratybose bus patikrintas Vilniaus ir Kauno regiono valstybės bei savivaldybių institucijų, įstaigų ir organizacijų pasirengimas vykdyti mobilizacijos bei priimančiosios šalies paramos teikimo užduotis.

Pratybų metu Vilniuje, Viršuliškėse ir Paneriuose vyks karinių vienetų judėjimas ir policijos reidai.

Kariai kartu su šauliais treniruosis vykdyti teritorijos kontrolę ir be policijos, stabdys tik pratyboms numatytą transportą, taip pat vykdys kai kurių objektų apsaugą. Tam tikroje teritorijoje bus paskelbta komendanto valanda. Aktyvūs veiksmai numatomi tamsiu paros metu, todėl gyventojai nepatogumų dėl organizuojamų pratybų nepatirs.

Lietuvos kariai

Pratybų metu – komendanto valanda

Šių pratybų metu nuo gegužės 7 dienos 22 val. iki kitos dienos 5 val. ryto Vilniuje bus išbandomi veiksmai įvedus komendanto valandą.

Nors pratybų metu bus įvedama karo komendanto valanda, tai, kaip balandžio pabaigoje sakė Gynybos štabo karių ir civilių bendradarbiavimo valdybos vyriausiasis karininkas majoras Donatas Suchockis, įprasto šalies gyventojų gyvenimo nekeis.

„Jos išsigąsti nereikėtų, tai daugiau mūsų vidinė treniruotė. Tiek, kad kariai bus matomi naktį iš 7 dienos į 8 numatytose teritorijose. Tačiau tai neturės įtakos nei eismui, nei gyventojų galimybėms judėti“, – komentavo mjr. D. Suchockis.

Visgi jis pažymėjo, kad komendanto valandą šalies keliuose gali būti atliekami eismo reidai.

„Veikiant kartu su Lietuvos policija gali būti atliekami įprasti kelio eismo reidai, kurių metu stabdomas transporto srautas, patikrinami dokumentai, vairuotojų transporto priemonės gali būti patikrinamos. Tačiau judėjimo laisvė kitaip nebus varžoma“, – pridūrė jis.

Skelbiama, kad karo komendanto valandą kariai treniruosis Kauno Palemono rajone, taip pat Vilniaus Aukštųjų Panerių ir Viršuliškių rajonuose.

Komendantiniai vienetai kartu su Lietuvos policija vykdys teritorijos kontrolę, objektų apsaugą, transporto patikrą. Gyventojams pratybų metu eismas nebus ribojamas, tačiau numatomi realūs Lietuvos policijos ir komendantinių vienetų patikros punktai, kur važiuojantis transportas gali būti stabdomas, sutikrinami dokumentai ir kitos procedūros, įprastos kelių policijos reidų metu.

„Perkūno griausmas 2024“ pratybos vykdomos siekiant sukoordinuoti kariuomenės, valstybės institucijų, savivaldos ir iš dalies Valstybės gynybai neabejingų piliečių pastangas bei nukreipti jas tinkama kryptimi.